Hedendaagse Valkerij

Valkenier is een van de oudste beroepen

Al eeuwenlang bestaat er een samenwerking tussen mens en roofvogel.

Meeuwenoverlast stortplaats

Duivenoverlast
Deze band wordt nu nog steeds in stand gehouden door de vele mannen en vrouwen die het geluk hebben met roofvogels te mogen en kunnen werken om hun brood te verdienen. Beroepsmatig met roofvogels werken bestaat o.a. uit het bestrijden van ongedierte op industrieterreinen, luchthavens, voetbalstadia, vuilnisbelten enz. enz.
Dit is de meest natuurlijke en milieuvriendelijkste manier om meeuwen, duiven, konijnen, kraaien en vele andere ongewenste dieren te verdelgen en verjagen.Het meest tot de verbeelding sprekende maar ook controversiële onderdeel van de “valkerij” is ongetwijfeld de demonstraties. Ik zet valkerij met opzet tussen aanhalingstekens omdat de termen “valkerij” en “valkenier” enkel duiden op het jagen met roofvogels en de tradities van deze jachtvorm.
Demonstraties en shows hebben enkel spektakel- en educatieve en/of commercieele waarde. Het vliegen van roofvogels als educatie en spektakel voor het publiek zorgt voor veel bewondering voor de vogels en de geschiedenis alsook voor onbegrip en afkeer.

Veel mensen vinden het namelijk dierenmishandeling. Velen gaan ervan uit dat de vogels uitgehongerd worden om ervoor te zorgen dat ze terugkomen. Wat veel mensen niet weten, is dat een vogel die onder zijn gewicht zit, snel hypoglycemisch (suikertekort in het bloed) zal worden en een snelle dood tegemoet zal gaan. Uithongeren is dus geen optie, aangezien een roofvogel op zijn ideale gewicht moet zitten om goed te kunnen vliegen en jagen. (vergelijk het maar met een marathonloper, als die niet in goede conditie verkeert, dan presteert deze ook niet)
Anderen zeggen dan weer dat de vogels aan een te kort touw vastgebonden worden en zo hun poten gaan breken. Ze bedenken zich echter niet dat de poten van een roofvogel zijn belangrijkste wapens zijn, dus het sterkste onderdeel van zijn lichaam vormen.